7 Nisan 2026, Salı
18:07

Malatya’daki Üniversitelerden İsrail’in Filistin politikalarına sert tepki

Malatya’daki Üniversitelerden İsrail’in Filistin politikalarına sert tepki

Malatya’da bulunan Turgut Özal Üniversitesi ve İnönü Üniversitesi, İsrail Parlamentosu’nun Filistinli tutuklulara yönelik idam cezasını içeren düzenlemesine ilişkin yazılı açıklama yaparak tepki gösterdi.

MALATYA - BHA 

Turgut Özal Üniversitesi Rektörlüğü, düzenlemenin temel insan hakları, yaşam hakkı ve evrensel hukuk ilkeleri açısından son derece kaygı verici olduğunu belirtti. Açıklamada, “Üniversitemiz, İsrail Parlamentosu tarafından kabul edilen ve Filistinli tutuklulara yönelik idam cezasını içeren düzenlemeyi; temel insan hakları, yaşam hakkı ve evrensel hukuk ilkeleri açısından son derece kaygı verici bulmaktadır. Yaşam hakkı, hiçbir koşulda ihlal edilemeyecek en temel insan hakkıdır. Bu hakkın ortadan kaldırılmasına yönelik uygulamaların meşrulaştırılması, evrensel hukuk düzeni açısından ciddi riskler barındırmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Rektörlük, akademik kurumların insan haklarının korunması ve evrensel değerlerin yaşatılması yönünde sorumluluk taşıdığını vurgulayarak, uluslararası toplumu adalet ve barış için ortak bir duruş sergilemeye davet etti.

İnönü Üniversitesi Rektörlüğü ise düzenlemeyi insanlık dışı olarak nitelendirip, “İsrail’in Filistinlilere yönelik idam cezasını öngören insanlık dışı düzenlemesini en güçlü şekilde ve şiddetle kınıyoruz. İnsanlık onurunu, evrensel hukuk ilkelerini ve temel hakları açıkça ihlal eden bu girişim; yalnızca Filistin halkını değil, tüm insanlığın ortak vicdanını hedef almaktadır” açıklamasını yaptı. Üniversite yönetimi, Birleşmiş Milletler ve akademik camiayı, hukuksuzluğa karşı somut ve kararlı bir duruş sergilemeye davet etti.

Benzer Haberler