3 Şubat 2026, Salı
21:59

Bakan Işıkhan: “Geri ödeme kapsamındaki ilaç sayısı 8 bin 913’e yükseldi”

Bakan Işıkhan: “Geri ödeme kapsamındaki ilaç sayısı 8 bin 913’e yükseldi”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 27 Ocak 2026 itibarıyla geri ödeme listelerinde yer alan ilaç sayısının 8 bin 913’e ulaştığını, bunların 919’unun kanser, 53’ünün ise MS tedavisinde kullanılan ilaçlar olduğunu açıkladı.

ANKARA-BHA

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) arasında genel sağlık sigortası uygulamaları ve sağlık politikalarına yönelik işbirliğini kapsayan “Sağlık Politikaları ve Finansmanı İşbirliği Protokolü” imzalandı. Protokol, SGK Başkanlığı’nda düzenlenen törenle hayata geçirildi.

İmza töreninde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, akademi ile kamu kurumlarının ortak çalışmasının sağlık ve sosyal güvenlik alanında önemli katkılar sağlayacağını belirtti. İşbirliğinin; bilimsel araştırma, eğitim, analiz, raporlama ve proje faaliyetlerini kapsadığını ifade eden Işıkhan, bu sürecin sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine katkı sunacağını söyledi.

Kanser ilaçlarında geri ödeme kapsamı genişledi

Bakan Işıkhan, sağlık ve sosyal güvenlik alanında son dönemde yapılan düzenlemelere ilişkin bilgi verdi. Temmuz 2025’ten itibaren 5 farklı immünoterapi ilacının 25 farklı kanser türünde geri ödeme kapsamına alındığını belirten Işıkhan, son 6 ayda 22 bin kanser hastasının bu ilaçlardan yararlandığını açıkladı.

31 Aralık 2025 itibarıyla geri ödeme listelerinde 96’sı yurt dışından temin edilen, 820’si ise Türkiye’de ruhsatlı olmak üzere toplam 916 kanser ilacının yer aldığını kaydeden Işıkhan, 27 Ocak 2026 itibarıyla geri ödeme kapsamındaki toplam ilaç sayısının 8 bin 913’e ulaştığını bildirdi.

Sağlık verileri ve yeni uygulamalar

Işıkhan, yoğun bakım ünitelerinde oluşturulan sağlık verilerinin e-Nabız sistemine aktarılmasıyla hastaların anlık takibinin mümkün hale geldiğini belirtti. Uyuşturucu ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi kapsamında Çok Disiplinli Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Merkezlerinin hizmetlerinin de geri ödeme listesine alındığını hatırlattı.

Kontrast maddeli MR ve BT çekimlerinde vatandaşların ilaçları eczaneden temin etme uygulamasına son verildiğini aktaran Işıkhan, bu ilaçların artık hastaneler tarafından sağlandığını söyledi. Ayrıca 1 Ocak 2025 ile 31 Aralık 2025 tarihleri arasında 474 ilacın geri ödeme listesine eklendiğini, bunlardan 69’unun kanser tedavisinde kullanıldığını ifade etti.

Bakan Işıkhan, genel sağlık sigortası sisteminin kapsayıcılığının artırılması ve sürdürülebilirliğinin güçlendirilmesi amacıyla üniversitelerle yapılan işbirliklerinin devam edeceğini kaydetti.

Benzer Haberler