ABD’de enflasyon 13 yıl sonra yüzde 5’i gördü

ABD'de Mayıs 2020'de yüzde 0,1, Nisan 2021'de yüzde 4,2 olan tüketici enflasyonu Mayıs 2021'de yüzde 5'e yükseldi. ABD enflasyonundaki artış Türkiye için de riskli ancak Biden-Erdoğan görüşmesine dair olumlu beklentilerle dolar/TL'de bugün düşüş yüzde 1'i aştı. 

10 Haziran 2021
ABD’de enflasyon 13 yıl sonra yüzde 5’i gördü

 
Mayıs 2020’de yüzde 0,1 olan ABD’de yıllık tüketici enflasyonu Mayıs 2021’de yüzde 5,0’e yükseldi. Böylece Ağustos 2008 sonrasında oran ilk kez yüzde 5 seviyesini gördü.
 
Nisanda yüzde 4,2’e yükselen oranın, mayısta yükselişe devam etmesi bekleniyordu ancak açıklanan rakam yüzde 4,7 olan beklentilerin üzerinde oldu.
 
Gıda ve enerji fiyatlarının dışarıda tutulduğu çekirdek enflasyon ise nisanda yüzde 3,0 iken, mayısta yüzde 3,8’e yükseldi. Çekirdek enflasyon en son 1990’lı yılların ilk yarısında bu seviyeleri görmüştü.
 
ABD’de enflasyonun artması, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal sıkılaşma takvimini öne çekmesi açısından büyük önem taşıyor. Fed’in parasal sıkılaşması ise, Türkiye gibi yüksek döviz cinsi borcu olan gelişmekte olan ülkeler açısından risk teşkil ediyor.
 
ABD verisi beklentilerin üzerinde bir enflasyona işaret etse de gelişmekte olan piyasalar genelinde satış baskısı getirmedi. Fed’in yükselen enflasyonu geçici görmesi ve politika tepkisi vermekte acele etmeyeceğini açıklaması bu fiyatlamada ana etken konumunda.
 
Küresel piyasalarda dolar endeksi 90 seviyesi ile 5 ayın en düşük seviyelerine yakın işlem görmeye devam ediyor. Dolar/TL’nin 8.88 tarihi zirvelerinden yönünü aşağı çevirmesinde de zayıf dolar başlıca etken konumunda.
 
 
Öte yandan dolardaki zayıf seyre paralel ABD tahvil faizlerindeki yükselişin yerini düşüşe bırakması da gelişmekte olan para birimlerini destekleyen süreçlerden. Gelişmekte olan para birimleri bugün dolar karşısında yüzde 0.7 ile yüzde 1.1 arasında artıda seyrediyor.
 
DOLAR/TL’DE DÜŞÜŞ
Bugün gelişmekte olan ülke para birimlerinin genelinde değer artışı var ancak TL değer artışında diğer para birimlerinin önünde yer alıyor.
 
Güne 8,59’da başlayan dolar/TL’de 8,47 seviyeleri görüldü. Uzmanlar, ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında 14 Haziran’da yapılacak görüşmenin olumlu geçeceğine dair beklentilerin de kurda düşüşte etkili olduğunu belirtiyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.