Dolar güne yeni rekorla başladı

Dolar/TL'de bu sabah 9,94'lük yeni rekor görüldü. ABD'de enflasyonun yüzde 6,2 ile beklentileri aşması dolar endeksini güçlendirirken, Türkiye'de faiz indirimlerine devam edileceği endişesi de kurda baskı yaratıyor. Dış borç ödemeleri bir diğer faktör olarak öne çıkıyor. 

11 Kasım 2021
Dolar güne yeni rekorla başladı

Dolar/TL, ABD’de enflasyonun 1990’dan bu yana görülen yüksek seviyeye çıkması ve Türkiye’de enflasyon ve para politikası endişeleriyle 9.94 ile yeni rekora yükseldi.

Kurda dün 9,87’lik zirve görülmüştü.

Euro/TL’de 11,41 seviyesi görüldü.


Piyasalarda iç veri gündeminde bugün eylül ayı ödemeler dengesi, Merkez Bankası (TCMB) haftalık verileri izlenecek. Yarın ise eylül ayı sanayi üretimi ile TCMB kasım ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçları takip edilecek veriler arasında yer alıyor. ABD piyasaları ise tatil nedeniyle kısmen kapalı olacak.

Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri ise ekim sonunda 470 baz puandan başlayan düşüşünü bu hafta itibarıyla 400 baz puanın altına kadar gerilemişti. Düşüş ardından yükselişe geçen CDS dün günü 405/411 baz puanda tamamladı.

ABD’DE ENFLASYON BEKLENTİLERİ AŞTI
ABD’de tüketici fiyatları Ekim ayında yüzde 0.9 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti​. Yıllık bazda değişim yüzde 6.2 ile beklentilerin üzerinde artarken yükselen enflasyon ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasını sıkılaştıracağı beklentilerini de artırdı.

Yatırımcılar artık Fed’in bu durum karşısında faiz oranlarını Avrupa ve Japonya merkez bankalarından daha erken artırabileceğini düşünüyor. Bu beklentiyle birlikte dolar, sterlin ve euro karşısında 2021’in yeni zirvelerini gördü.

Dolar endeksi hazirandan bu yana görülmemiş olan 94.905 ile dün kaydettiği zirvenin hemen altında seyretti.

TÜRKİYE’DE FAİZ ENDİŞESİ
Enflasyon Türkiye’de de belirgin yükseliyor. Dünyada hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerin bir şekilde sıkılaştırma ya da destekleri azaltma eğilimine girdiği dönemde TCMB ise yükselen enflasyona ve değer kaybeden TL’ye rağmen dünyanın aksine gevşeme eğiliminde.


TCMB fiyat istikrarının cari fazla verilmeden sağlanamayacağını belirtirken, tüketici enflasyonun ise ekimde yükseldiği yüzde 20’lerde aylarca kalması bekleniyor. Ekonomistler cari fazlaya odaklanmanın enflasyondaki yükselişini daha da yukarı çekebileceğinden de endişeliler.

Öte yandan hükümet yüksek enflasyonun vatandaş üzerindeki negatif etkisini azaltmak için bütçe açığını artırma yöntemini kullanacak. Asgari ücretin yüksek bir seviyede belirlenmesi başta olmak üzere uygulamalar belirginleşecek. Uzun yıllar reddedilen emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin düzenlemeler de ilk kez gündeme alındı.

Kasım ve aralık aylarında yoğunlaşan dış borç geri ödemeleri de kur üzerinde baskı yaratıyor.

YABANCI YATIRIMCI TÜRKİYE’DEN ÇIKIYOR
Piyasalarda takip edilen bir diğer konu ise yabancı yatırımcı eksikliği. Yabancı yatırımcılar oldukça düşük seviyelere çektikleri TL cinsi varlıklarından çıkış yönlü işlemlerine devam ediyorlar. Bankacıların hesaplamasına göre yabancı yatırımcı swap işlemlerinde son yedi haftanın toplam çıkışı 6.2 milyar dolara ulaştı.

Bankacılar yabancı yatırımcı eksikliğinde TL’nin seyrini görmek için daha çok lokallerin döviz tevdiat hesaplarında (DTH) yapacakları işlemlere daha çok bakıyorlar.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.