Büyükşehir'den toplu açılış töreni
GÜNDEM, 10 Ocak 2022 11:51Antalya Büyükşehir Belediyesi, 145 milyon TL'lik yatırım bütçesiyle hayata geçirdiği yenilenebilir enerji projelerinin toplu açılışını gerçekleştiriyor. 10 bin 25 kilovat elektrik enerji kurulum gücüne sahip, 6 temiz enerji üretim tesisi, 12 Ocak Çarşamba günü saat 11.00'de Kızıllı Katı Atık Entegre Tesisi'nde gerçekleştirilecek toplu açılış töreni ile hizmete açılıyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, 145 milyon TL’lik yatırım bütçesiyle hayata geçirdiği yenilenebilir enerji projelerinin toplu açılışını gerçekleştiriyor. 10 bin 25 kilovat elektrik enerji kurulum gücüne sahip, 6 temiz enerji üretim tesisi, 12 Ocak Çarşamba günü saat 11.00’de Kızıllı Katı Atık Entegre Tesisi’nde gerçekleştirilecek toplu açılış töreni ile hizmete açılıyor.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in göreve gelmesiyle birlikte hızla artan temiz enerji üretim projeleri hizmete giriyor. Büyükşehir Belediyesi, Enerji Verimliliği Haftası’nda, ‘Enerjimiz var üretiyoruz’ sloganıyla 6 temiz enerji üretim tesisini toplu açılış töreniyle açıyor. Kızıllı Atık Isıdan Enerji Üretim Tesisi, Korkuteli Bozova Güneş Enerji Santrali, Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası Çatı Tipi Depolamalı Güneş Enerji Santrali, Ulaşım A.Ş. Binası Çatı Tipi Depolamalı Güneş Enerji Santrali, Büyükşehir Belediyesi Engelli Rehabilitasyon Merkezi Binası Çatı Tipi Güneş Enerji Santrali ve Alanya Entegre Katı Atık Değerlendirme Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi 12 Ocak Çarşamba günü hizmete giriyor.
ATIK ISIDAN BUHAR TÜRBİNİ İLE ENERJİ ÜRETEN İLK VE TEK KATI ATIK TESİSİ
Kepez İlçesi Kızıllı mevkiinde 4 bin 500 metrekare alanda kurulan Atık Isıdan Enerji Üretim Tesisi, Türkiye’de atık ısıdan buhar türbini ile enerji üreten ilk ve tek katı atık tesisi olma özelliğine sahip. 2021 yılının Şubat ayında inşaat çalışmalarına başlanan tesiste, Eylül ayında test üretimine geçildi. Alanya Türkler’de yer alan ve 5,66 megawat elektrik kurulu güce sahip Alanya Entegre Katı Atık Değerlendirme Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi ise biyometanizasyon yöntemi ile çöpten enerji üretecek. Tesiste yıllık ortalama 49 milyon 581 bin kilovatsaatlik enerji üretilecek.
GES PROJELERİ ARTIYOR
Döşemealtı Çıplaklı’da yer alan Güneş Enerji Santrali, Antalya Büyükşehir Belediyesi Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi çatısı üstüne kuruldu. “Engelleri Güneşle Aşıyoruz” projesi kapsamında yapılan santralden elde dilen enerji ile rehabilitasyon merkezindeki çocukların ihtiyacı karşılanıyor. Korkuteli Bozova’da yapımı tamamlanan ve ASAT Genel Müdürlüğü tarafından işletilen Güneş Enerji Santrali’nde (GES) üretilen enerji, içme suyu, atık su hizmetleri ve idari bina elektrik ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılıyor. 990 kw kurulu güce sahip olan Bozova GES-1 güneş enerjisi santrali 2021 yılında 2.1 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretti. Aynı parsel üzerine her biri 1 megavat gücünde GES-2, GES-3 ve GES-4 olmak üzere 3 adet daha Güneş Enerji Santrali kurulumu projelendirilerek, ihale aşamasına getirildi.
ENERJİSİNİ ÜRETEN VE DEPOLAYAN İLK KAMU KURUMU
Antalya Büyükşehir Belediyesi, hizmet binası üstünde yer alan çatı üstü GES projesiyle kendi enerjisini üreten ve depolayan ilk kamu kurumu olma özelliğini taşıyor. Proje 249 kw kurulu güç üretim kapasitesine ve 250 kilovat elektrik depolama kapasitesine sahip. Hizmete girecek projelerden bir diğeri olan Büyükşehir Belediyesi Ulaşım AŞ. Tramvay Atölye Binası üstünde yer alan çatı üstü GES ise ile binanın elektrik ihtiyacı karşılanıyor.
YILDA 76 MİLYON 752 BİN 300 KW SAATLİK ENERJİ ÜRETİLECEK
Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in göreve gelmesinin ardından faaliyete geçen ve açılışı yapılacak 6 temiz enerji üretim tesisi toplamda 10 bin 25 kilovat elektrik enerji kurulum gücüne sahip. Hizmete girecek tesislerden ikisi depolamalı GES olmak üzere toplam 4 adet GES, 1 adet atık ısından enerji, 1 adet ise çöpten enerji üretimi biyogaz tesisi olma özelliği taşıyor. Bu tesisler ile yılda toplam 76 milyon 752 bin 300 kilovat saatlik enerji üretilecek. Bu projelerle aylık 27 bin 878 hanenin elektrik ihtiyacına karşılık gelen enerji üretiliyor. 6 tesisin sağladığı enerji Ocak ayı itibarıyla yılda 158 milyon 109 bin 738 TL elektrik bedeline karşılık geliyor.
145 MİLYON TL’LİK YATIRIM
6 temiz enerji tesisinin toplam yatırım bütçesi ise 145 milyon 186 bin TL. Üretilen temiz enerji sayesinde, bu tesislerde yılda 196 bin 105 ton sera gazı salınımının engellenmesi sağlanıyor. Engellenen sera gazı salım miktarı ise 472 bin 644 ağacın sağladığı karbon yutağı değerine karşılık geliyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni kısa süreli yatırımları ile 9 GES, 4 adet biyogaz ve bir adet atık ısıdan enerji olmak üzere temiz enerji tesisi sayısı 14’e yükseldi.
GÜNDEM, 10 Ocak 2022 11:51
Yorumlar (0)

SASAM İçişleri Bakanlığının desteğiyle 1. SASAM Strateji Zirvesi düzenledi

Anadolu Birliği Partisi Genel Başkanı Bedri Yalçın: “Emek, Toplumun Güçlü Yarınlarının Teminatıdır”

Mehmet Fatih Kayhan Öncülüğünde Medya Tanıtım Toplantısı Yapıldı

MSG YAPIM’DAN 1 MAYIS MESAJI: EMEĞİN VE ALIN TERİNİN BAYRAMI KUTLU OLSUN

GAZİPAŞA’DA AFET GERÇEĞİ PANELİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Türk Girişimciliğinin Yükselen Yıldızı: Ahmet Can’ın Başarı Hikayesi

Köksal Selçuk: Emek En Yüce Değerdir – 1 Mayıs İşçi Bayramı Kutlu Olsun

Eren Canak’tan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Mesajı

Bilim ve Doğa Tutkusuyla Yükselen Bir Lider: Eren Canak Kimdir?

RTÜK, Sokak Röportajları İçin Çalışma Başlattı

İstanbul'da İlk 3 Ayda 41 Milyon Muayene

2025 Yılı 2. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

Valimiz Sayın Hulusi Şahin’in 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Mesajı

42 İlde FETÖ'ye Yönelik Düzenlediğimiz Operasyonlarda; 169 Şüpheli Yakalandı

Dolandırıcı Organize Suç Örgütü Üyesi 41 Şüpheli Yakalandı

Toplum Destekli Polis Ekipleri Öğrencilere Trafik Güvenliği, Güvenli Oyun Alanları ve 112 Kullanımı Hakkında Bilgilendirmelerde Bulundular

Antalya, Aydın, Samsun ve Tekirdağ’da Jandarma Ekipleri Tarafından Öğrencilere Trafik Bilgilendirmesi Yapıldı

Hassas Burunlar "Maya" ve "Liya" Narkotik Dedektör Köpekleri Uyuşturucuyla Mücadelede Önemli Rol Alıyor

İmparator'un serveti duyanların dudaklarını uçuklattı

GÜÇLÜ KADINLAR, GÜVENLİ YARINLAR: AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ’NDE KADINLARA YÖNELİK AIKIDO EĞİTİMİ BAŞLADI

ADNAN ASAR’DAN TBMM’DE MHP'Lİ ABDURAHMAN BAŞKAN’A ZİYARET: ESNAFIN SORUNLARI GÜNDEME GELDİ

“ALIN TERİ KUTSALDIR, RANT DÜZENİ HARAMDIR!”

Müyorbir'den “Günümüzde Türk Halk Müziği” Paneli

Anadolu Birliği Partisi Genel Başkanı Bedri Yalçın’dan Dr. Köksal Selçuk’a Önemli Açıklamalar

Başkomutana çağrı....

BAŞKAN BÖCEK’İN DİPLOMASI SAHTE Mİ?

AESOB Başkanı Adlıhan Dere'den ABP Genel Başkanı Bedri Yalçın'a Ziyaret

Geleceğin kadınları, bugünün güçlü adımlarıyla yetişiyor

Antalya dahil 4 ilde dolandırıcılara kripto operasyonu

Altın fiyatlarında son durum?

Provokasyon partisine dönen CHP çok yoğun şaibe ve şüphe altındadır

Antalya’nın Markaları Küreselleşme Yolunda

Jandarma, Canlar Şenliği'nde KADES'i Tanıttı

12 Ayrı Yasa Dışı Alkollü İçki İmalathanesi Deşifre Edildi, 137 Şüpheli Yakalandı

Siber Suçlarla Mücadele Kapsamında 68 İlde Gerçekleştirilen Operasyonlarda 169 Şüpheli Yakalandı

Resim Yarışmalarında ödüllere doymayan gururumuz FATIMA ERVA EREN

Devlet Sanatçısı Beste Özdemir’den Ankara’da Türk Halk Müziği Ziyafeti

Anahtar Parti İl Başkanı: "Çocuklarımızı Kaderine Terk Etmeyeceğiz"

Adnan Asar’dan SGK İl Müdürü Tanrıöver’e Ziyaret
