Engelli bireylerin işlediği renk renk su kabağı lambaları, sokağı ışıl ışıl aydınlattı
GÜNDEM, 19 Nisan 2021 07:27Antalya’nın Alanya ilçesinde belediyenin atölyesinde eğitim alan engelli bireylerin işlediği renk renk su kabağı lambaları, sokağı ışıl ışıl aydınlattı. Sokağı aydınlatan rengarenk yüzlerce kabak, fotoğraf tutkunu turist ve vatandaşların ilgi odağı haline geldi.


Antalya’nın Alanya ilçesinde belediyenin atölyesinde eğitim alan engelli bireylerin işlediği renk renk su kabağı lambaları, sokağı ışıl ışıl aydınlattı. Sokağı aydınlatan rengarenk yüzlerce kabak, fotoğraf tutkunu turist ve vatandaşların ilgi odağı haline geldi.
Yaklaşık 2 bin engelli birey kaydı bulunan Alanya Belediyesi Engelli Koordinasyon Merkezi’ndeki atölyede el sanatları öğretmeni eşliğinde, yağlı boya, filografi, ipek kozası, çini, çömlek, ahşap boyama, ebru sanatı gibi birçok alanda da kurslar yer alıyor.
Kabaklar sokak lambasına dönüştü
Çalışmalar kapsamında yaklaşık 300 yıldır ilçenin yerli halkı tarafından verilen şekillerle günlük ev eşyası olarak kullanılan, Alanya’ya gelen turistlere, üzerine yapılan oyma ve kakma işlemleriyle süs eşyası olarak satılan su kabağının aydınlatma olarak kullanılması için proje geliştirildi. Atölyede 20 engelli birey tarafından 650 kabağın süslemesiyle başlayan proje, 1650 kabakla devam ederek Kabak Sokağı’na dönüştü. Bu projeyle özel düzenekle sokağın üst tarafına yerleştirilen ve içlerine aydınlatma konulan kabaklar sayesinde Hükümet Caddesi’nde bulunan sokak ışıl ışıl aydınlatıldı. Sokak, yerli ve yabancı birçok turist için cazibe noktası haline gelirken fotoğraf tutkunlarının da ilgi odağı oldu.
“Fotoğraf tutkunlarının cazibe noktası oldu”
Engelsiz Sanat Atölyesi el sanatları öğretmeni Ayşegül Macar Koçak (40), engelli bireylerle çeşitli faaliyetler yürüttüklerini söyledi. Koçak, “Yürüttüğümüz faaliyetler arasında su kabağı da var. Gerçekten burada çok büyük bir emekle 2019 yılında 650 kabağı sergiledik. Devamında 1650 kabakla sokağımız genişlettik. Farklı engelli grubundaki arkadaşlarımızla bu faaliyeti yürütüyoruz. Alanya Belediye Başkanımız Adem Murat Yücel, tasarım sokaklarına çok önem veriyor. Dolasıyla bu projenin de engelli bireylerle yürütülmesini istedi. Bizde projeye başladığımızda onların sosyal ve entegrasyon uyumunu sağlamaları için ön hazırlıklarımızı yaptık. Her bir engelli bireyi farklı bir sanat alanında geliştirdik. Kabağın işlenmesi, çizimi, boyanması ve boncuk takılması gibi çalışmaların farklı alanlarında öğrencilerimizi geliştirdik. Sonuç olarak ortaya çok güzel bir proje çıktı. Bu sokak Alanya’nın turizm memleketi olmasından dolayı gelen misafirlerimizin, yerli halkımızın fotoğraf çektiği noktası haline geldi ve cazibe noktası oldu. Biz bu durumdan çok memnunuz ve kaldığımız yerden projemize devam edeceğiz” dedi.
“Projeyi daha da ileriye götürmeyi hedefliyoruz”
Sokağın oluşmasında emek verenlerden, yaklaşık 16 yıl önce yüksekten düşme sonucu omurilik felci olan Baykal Görgülü (44), bu projenin bir parçası olduğundan dolayı çok mutlu olduğunu aktardı. Görgülü, “Alanya Belediyemizin başlatmış olduğu bu projeyi atölyemizde birçok engelli kardeşimizle icra ediyoruz. Çalışlarımız sürüyor ve projeyi daha da ileriye götürmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
“Engelleri kaldırmak sizin elinizde”
Sokağın hazırlanma sürecinde çalışan ve doğuştan zeka geriliği (Mental retardasyon) olan İlter Tuğrul Çekuç (23), yaklaşık 3 yıldır bu merkezdeki atölyede çeşitli faaliyetler yürüttüğünü belirtti. Çekuç, “Ayşe hocamızla bu faaliyetleri yürütüyoruz ve kendisini çok seviyorum. Burada hem sohbet ediyoruz hem de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. El sanatlarıyla ilgili de bir çok çalışmamız var. Burada her şey var. ‘Engeller hayata engelsiz bakınca güzel’, engelli arkadaşlarımıza şu mesajı vermek istiyorum; engelleri kaldırmak sizin elinizde” ifadelerini kullandı.
“Burada herhangi bir ücret alınmıyor”
Kabak projesinde çalışan engelli Kaan Erol ise şunları söyledi: “Engelsiz Yaşam Merkezi’ne 4 senedir geliyorum. Burada kabak çalışmaları yapıyoruz. Diğer engelli arkadaşlarımı da buraya bekliyorum. Burada herhangi bir ücret alınmıyor. Yaptığınız çalışmalardan da ücret elde edebiliyoruz. Güzel bir iş kapısıdır bu atölye”.
GÜNDEM, 19 Nisan 2021 07:27
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Kestel’de Tarihi Katılım: 100 Kişi AK Parti’den İstifa Edip Yeniden Refah’a Geçti

Başkan Yalçın Dönmez 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Mesajı Paylaştı

Başkan Yalçın Dönmez 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Mesajı Paylaştı

Başkan Yalçın Dönmez 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Mesajı Paylaştı

ABDURRAHMAN DİNLER’DEN 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI MESAJI

SUZAN KAYNAR’DAN 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI MESAJI

DERYA DEMİR VE ALİ DEMİR’DEN 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI MESAJI

KÖKSAL SELÇUK’TAN 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI MESAJI

MİTRA LAKİAN’DAN 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI MESAJI

ALİ TAŞGIN’DAN 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI MESAJI

MEHMET TALİH’TEN 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI MESAJI

ŞARİZE GERGER’DEN 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI MESAJI

EREN CANAK’TAN 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI MESAJI

ESRA KARAER’DEN 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI MESAJI

İSA ARIKAN’DAN 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI MESAJI

ABP GENEL BAŞKANI BEDRİ YALÇIN’DAN 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI MESAJI

Cahit Kaynar'dan İşçilere ve Gençlere Tam Destek

ABP Genel Başkanı Bedri Yalçın’dan Arap Dünyasına Sert Sözler: “Trump’a Gecelikle Karşılama”

Uyuşturucuya Karşı Kendi Savaşını Veren Adam: Cahit Kaynar

Cahit Kaynar’dan TİSKO’ya Tam Destek: “Hak Yolunda Olan Her Kuruluşun Yanındayız”

Malatya’nın İki Yiğit İsmi Bir Arada: Mehmet Ali Ağca, Cahit Kaynar’ı Ağırladı

Hasan Arslan "Yeni Anayasa Önünde Engel Kalmamıştır "

Kıbrıs’ın Genç Yıldızı: Aziz Altunel

Kıbrıs’ın Genç Yıldızı: Aziz Altunel

Halkın Adamı Bedri Yalçın: Anadolu Birliği Partisi'nin Sessiz Kahramanı

Anadolu Birliği Partisi'nden Ümit Uysal’a Teşekkür Mesajı

İstanbul İçin Korkutan Deprem Senaryosu: İlk 3 Gün Müdahale Edilemeyebilir

Antalya’da Önemli Buluşma: Sivil Toplum ve Siyaset Temsilcileri Bir Arada

16 Mayıs "Ulusal Erişilebilirlik Günü" Olarak İlan Edildi

SENDİKALARDAN DİYARBAKIR ANNELERİNE "TERÖRSÜZ TÜRKİYE " ZİYARETİ VE DESTEĞİ

Kristal Ayaklar Sezon Finalinde Kıvılcım Kalay Rüzgarı

Büyükşehir’e ait toplu ulaşım araçları 19 Mayıs’ta ücretsiz

Antalya Büyükşehir Belediyesi 19 Mayıs’ı coşkuyla kutlayacak

Zafer Partisi Rize Fındıklı İlçe Binası Coşkuyla Açıldı!

Çayyolu Sahne’de Cem Özer Gösterisi, Revancan Aytin’in Katkılarıyla Parladı

Mağdurlar Müge Anlı Yada Esra Erol'a Başvurabilir

Aleyna Arıkan ile Durmuş Altay Nişanlandı: Unutulmaz Bir Geceye İmza Attılar

Konya'da 5,2 Büyüklüğünde Deprem! Çevre İllerde de Hissedildi

ABP Genel Başkanı Bedri Yalçın: “Geçim Meselesi, Seçim Meselesinden Daha Önemli”
