13 Ağustos 2026 Perşembe ANTALYA 28°
SON DAKİKA
BHA

5 yıl içinde ilkokul sıraları boş kalabilir: Türkiye’de doğurganlık hızı düşüyor

Türkiye’nin doğurganlık hızı 2014 yılından bu yana sürekli düşüş gösteriyor. TÜİK verilerine göre, hanelerin yarısında artık çocuk bulunmuyor. Kurumun projeksiyonlarına göre önümüzdeki 5 yıl içinde ilkokul çağındaki çocuk sayısı 900 bin kişi azalacak.

15 Kasım 2025 2,0B okunma
5 yıl içinde ilkokul sıraları boş kalabilir: Türkiye’de doğurganlık hızı düşüyor
5 yıl içinde ilkokul sıraları boş kalabilir: Türkiye’de doğurganlık hızı düşüyor

ANKARA-BHA

Tek kişilik hane oranı 2016’da yüzde 14,9 iken, günümüzde yüzde 20’ye yükseldi. Gümüşhane, tek kişilik hanelerin en yoğun olduğu il olarak yüzde 31,7 ile ön plana çıkarken, bu oranın en düşük olduğu il Batman’da yüzde 11,1 olarak kaydedildi.

Yaşlı nüfusun da artacağı öngörülüyor; tahminlere göre 2040’ta ülke genelinde yaşlı nüfus oranı yüzde 16’yı aşacak.

Bakan Göktaş’tan uyarı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, nüfus konusunda alınacak önlemlerin önemine dikkat çekti. Göktaş, “Nüfus konusu ülkemizin beka meselesidir. Doğurganlık hızındaki düşüş yalnızca ekonomik göstergelere indirgenemez. Dünyadaki tüm ülkeler bu konuda tedbirler alıyor. Tek çocuk politikası uygulayan ülkeler dahil, aileyi korumak ve güçlendirmek adına önemli adımlar atılıyor. Aileyi küresel ölçekte stratejik hale getirmek durumundayız” dedi.

Kaynak: BHA

Paylaş X Facebook

Yorumlar 0

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.

Yorumlar moderasyondan sonra yayımlanır. Hakaret ve reklam içerenler onaylanmaz.

BHA kategorisindeki diğer haberler

Sonraki haber yükleniyor…

Deneyiminizi iyileştirmek için çerez kullanıyoruz. Detaylar için Çerez Politikası.