ANTALYA İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI MEHMET SONER AKDOĞAN’IN GENEL KURUL KONUŞMASI

Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Soner Akdoğan Genel Kurul’da bir konuşma gerçekleştirdi. 

10 Şubat 2024
ANTALYA İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI MEHMET SONER AKDOĞAN’IN GENEL KURUL KONUŞMASI

Başkan Mehmet Soner Akdoğan’ın açıklamaları şu şekilde; 

 

 Sayın Divan, Değerli Konuklar, Saygıdeğer Meslektaşlarım,
Hepinizi saygı ile selamlıyorum,

 Yıllardır onur duyarak ünvanını taşıdığımız inşaat mühendisliği mesleği; tarihte insanoğlunun hikayesinin başladığı günden bu yana hayatımızda olup uygarlığın inşa edilmesinin temel noktası olmuştur. Nüfus artışı, teknolojik gelişmeler, şehirleşmenin hızlanması ve yaşanan doğal afetlerin yarattığı yıkımlar inşaat mühendisliğinin önemini daha da arttırmaktadır. 


İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi kurulduğu günden bu güne kurumsal yapısı, tesis imkanları ve en önemlisi üyeleriyle kurduğu bağ ile diğer şubelere örnek teşkil etmiştir. Ayrıca şubemiz bulunduğu konum itibariyle kentin sorunlarına çözüm üreten, kent gündemine yön veren bir rol üstlenmiştir. Şubemizin bugünlere gelmesinde emeği geçen yönetim kurullarında,komisyonlarda,genel merkez delegeliği ve tüm oda organlarında görev alan meslektaşlarımıza  ve oda personellerimize çabaları ve özverileri için teşekkür ederiz. 
 Bugün itibariyle 18. Dönemi geride bırakıyoruz. Görev aldığımız bu dönemde; oda geleneklerinden uzaklaşmadan demokrat, çağdaş, katılımcı ve şeffaf bir anlayışla, her kesimden meslektaşlarımızla birlikte, kentimiz, ülkemiz ve kamu yararı için, çalışmalar yürütmek için gayret gösterdik. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren projelerimizi gerçekleştirmek için çalışmalar yaptık. Bugün geriye dönüp baktığımızda projelerimizin bir çoğunu gerçekleştirmiş bir yönetim olmanın gururunu yaşıyoruz. Birlikte yol yürüdüğümüz, işinden, ailesinden zaman ayırıp gecesini gündüzüne katarak şubemiz için emek veren yönetim kurulu üyesi arkadaşlarıma teşekkür ederim.


 
         Değerli meslektaşlarımız,
 Bizler aktif olarak meslek hayatlarını sürdüren, meslektaşlarımızın karşılaştığı sorunları bizzat yaşayarak gören bir ekip olarak; birlik ve beraberliği sağlamak ve sorunlarımıza yeni yaklaşımlarla çözümler bulmak için çalışmalar yaptık. Bugün baktığımızda; Ofis, şantiye ziyaretleri, meslektaş buluşmaları, sosyal kültürel ve mesleki etkinliklerle üyelerimizle bir araya gelerek büyük yol katettiğimizi görüyoruz. Bu başarıyı, şubemizde hakim kılmaya çalıştığımız; her görüşe, her kesime, her üyemize eşit mesafede tarafsız, şeffaf ve ana ilkesi “Mühendislik Etiği” olan diyalog yollarının tüm kurum, kuruluş ve meslektaşlarımızla her zaman açık olduğu, dinamik, enerjisi yüksek ve katılımcı yönetim anlayışına borçluyuz. 


 Odamıza üye meslektaşlarımızın yarıdan fazlası 35 yaş altındadır ve bunların çok büyük bir kısmını da yeni mezun olmuş iş ve gelecek kaygısı taşıyan meslektaşlarımız oluşturmaktadır. Genç meslektaşlarımızın iş hayatına katılmalarında ve karşılaştıkları problemlerin çözümünde İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi’nin etkin bir rol oynaması gerektiğini söylemiştik. Bu dönemde iş arayan meslektaşlarımızla yönetim kurulu olarak birebir ilgilenerek, sosyal medya grupları üzerinden ilanlar paylaşarak iş bulma süreçlerinde İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak etkin olduk. Aynı zamanda düzenlemiş olduğumuz eğitimlerle, teknik gezilerle genç meslektaşlarımızın mesleki gelişimlerine katkıda bulunmaya çalıştık. Bugün emin olduğumuz bir şey var ki; genç arkadaşlarımızın mesleki serüvenlerinde desteğe ihtiyacı olduğunda başvuracağı yegâne kurum inşaat mühendisleri odası olmuştur.

Değerli meslektaşlarım,
 Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın halen çözülmeyi bekleyen sorunları bulunmaktadır. Yetkin mühendislik başta olmak üzere, asgari mühendislik ücretleri, üniversite kontenjanları, yapı denetim sistemi ve kamuda çalışan meslektaşlarımızın sorunları gibi birçok problem çözüm beklemektedir. Ancak bilinmelidir ki şube nezdinde çözüm bulmanın ötesinde yasal mevzuat değişiklikleri gerektiren birçok hususta ilgili kurum ve kuruluşlarla çözüm arayışları içinde olduk, şube görüşlerimizi paylaştık. Bu çerçevede ilgili konuların takipçisi olduğumuzu da belirtmek isterim.


         Değerli konuklar,
 Resmi verilere göre 50 binden fazla insanımızı yitirdiğimiz, 10 minyondan fazla vatandaşımızın etkilendiği, yaklaşık 40 bin binanın yıkıldığı, 200 binden fazla binanın ise ağır hasar aldığı 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleriyle sarsıldık.
Böylesi sarsıcı bir afetin ardından beklenen ve de olması gereken hiç şüphesiz, gereken tedbirlerin alınması, güvenli ve sağlıklı yapılaşma için bilim çevrelerinin, meslek odalarının önerilerinin derhal hayata geçirilmesidir. Ancak geride kalan 1 yıla dönüp bakıldığında ne yazık ki geleceğe umutla bakmamızı sağlayacak ciddi bir çalışmanın yapıldığını söylemek pek mümkün olmamaktadır.
 Ülkemizde milat olarak kabul edilen Marmara depremlerinden buyana geçen 24 yıllık zaman diliminde atılan adımlar, yapılması gerekenlerin yanında son derece zayıf kalmıştır. Son yıllarda Elazığ ve İzmir’de meydana gelen göreli olarak sınırlı depremlerde bile ortaya çıkan yıkımın boyutları adeta birer uyarı niteliğinde olmasına rağmen depreme hazırlık konusunda zafiyetler görmezden gelinmiş, sonuçta Şubat 2023 Depremlerinin büyüklüğü bahane edilerek yüzbinlerce konutun yıkımı veya ağır hasarlı hale gelmesi ve can kayıpları ilahi takdirle izah edilmiştir. Tüm bu yaşanan acıların tekrar etmemesi için atılması gereken adımlar meslek odamızca dile getirilmiştir ve dile getirilmeye devam edilecektir. Ümidimiz bu acıların tekrar yaşanmamasıdır. Bu vesileyle Depremlerde kaybettiğimiz vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, deprem bölgesindeki yaraların bir an önce sarılmasını temenni ediyorum.

Kıymetli misafirler,
 Bu yıl cumhuriyetimizin 100. yılını kutladık.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük eserim diyerek emanet ettiği cumhuriyetin 100. Yılında, bu emanete sahip çıkmayı, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmeyi vazife edinmiş bizler, onu yükseltmek ve yaşatmak için tüm varlığımızla çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bu amaçla kayıtsız şartsız edindiğimiz yol gösterici hiç şüphesiz ilimdir, fendir.

 İnşaat Mühendisleri Odası Antalya şubesi üyeleri olarak; ulusun geleceğini yoğuran bilim ordusunun birer ferdi olmaktan gurur duyuyoruz. 

 Yurdumuzu muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarmak için yürüdüğümüz bu yolda elimizde tuttuğumuz meşale hiç şüphesiz müspet ilimdir. Bu ilim ışığında, bilimle, teknikle ve milli kültürümüzle hiç durmadan çalışarak bu sonsuz yolda onurlu vazifemizi yerine getirmek yegane amacımız olacaktır. Hiç şüphesiz Cumhuriyetin gençliği her nesilde bu mirası onurla taşıyacak ve sonraki nesillere aktaracaktır.

 Bilimden, akıldan, özgürlükten, eşitlikten, insan ve mühendis emeğine saygı göstermekten, Cumhuriyet değerlerine, Atatürk ilke inkılaplarına sahip çıkmaktan ve dayanışma içinde olmaktan yana olan tutumumuzu her şart ve koşulda sürdüreceğiz.
 
 Sözlerime son verirken hepinizi saygıyla selamlıyor. 19. Dönemin mesleğimize, meslektaşlarımıza ve kentimize hayırlı olması temenni ediyorum.


Mehmet Soner AKDOĞAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.