AVUKAT ARA BULUCU YILDIZ ÖZKAN: BASİT YARALAMA NEDİR?

Basit yaralama suçunun cezası Türk Ceza Kanunu madde 86/2'ye göre: '' (2) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur. 

12 Mayıs 2023
AVUKAT ARA BULUCU YILDIZ ÖZKAN: BASİT YARALAMA NEDİR?

 Basit kasten yaralama da kendi içerisinde; suçun temel hali yani basit tıbbi müdahale (BTM) ile giderilemeyecek kasten yaralama (madde 86/1), suçun daha az cezayı gerektiren hali yani BTM ile giderilebilecek kasten yaralama (madde 86/2) ve suçun daha fazla cezayı gerektiren halleri (madde 86/3) olarak üç fıkra halinde düzenlenmiştir.

 Kasten yaralama suçundan bahsedebilmek için kasıtlı bir şekilde;

Başkasının vücuduna acı vermek veya

Sağlığının bozulmasına neden olmak veya,

Algılama yeteneğinin bozulmasına neden olmak gerekmektedir.

Görüleceği üzere yukarıda sayılan sonuçlardan hepsinin birlikte oluşması aranmamakta; işbu sonuçlardan yalnızca birinin meydana gelmiş olması kasten yaralama suçunun oluşması için yeterli sayılmaktadır.

 Ayrıca kanunda bu sonuçları oluşturabilecek eylemler de sayılmamış olduğundan, bir sınırlama olmaksızın her türlü eylem ile söz konusu kasten yaralama suçunun işlenmesi mümkündür. Tokat atma, itekleme, tekme atma, çarpma vs. gibi eylemler dahi; herhangi bir iz veya kalıcı bir sonuca neden olmasalar bile vücuda acı vermelerinden dolayı kasten yaralama suçunu oluşturmaktadırlar.

 a) Üstsoya, altsoya, eşe, boşandığı eşe veya kardeşe karşı,

 b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,

 c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,

 d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,

 e) Silahla,

 f) Canavarca hisle,

İşlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında, (f) bendi bakımından ise bir kat artırılır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.